PRAKTIJK VOOR (SPORT)FYSIOTHERAPIE EN ORTHOPEDISCHE MANUELETHERAPIE
HomeBehandelaarBehandelmethodenVerzekeraarsFood4HealthcareContact
Ook werkzaam in Gezondheidscentrum Wassenaar
(Sport)Fysiotherapie
Orthopedische Manuele therapie
(Sport)Fysiotherapie
Op deze pagina leest u meer over Fysiotherapie en Sportfysiotherapie

U kunt meer lezen over onderstaande onderwerpen door er op te klikken.
 
Wat is een fysiotherapeut?
De fysiotherapeut is de deskundige van ons dagelijks bewegen. Het menselijk lichaam is een verbazend goed georganiseerd geheel van spieren, botten en gewrichten waar we dagelijks op moeten kunnen rekenen. Lopen, staan, springen, bukken, het zijn vaak volkomen vanzelfsprekende bewegingen. Dat bewegen niet zo vanzelfsprekend is, beseft u pas als u ergens last van krijgt. Als het lichaam even niet meewerkt. Degene die daar alles van af weet is de fysiotherapeut: de deskundige van ons dagelijks bewegen. Bij hem of haar kunt u terecht voor de behandeling van klachten, maar ook om (ergere) klachten te voorkomen.
Fysiotherapeuten willen een positieve bijdrage leveren aan o.a. gezond bewegen, het terugdringen van ziekteverzuim en het voorkomen van blessures. Op die manier helpt uw fysiotherapeut u om uw lichaam zo goed mogelijk functionerend te houden. Uw lichaam verdient de beste behandeling.


Met welke klachten kunt u naar de fysiotherapeut?
Jaarlijks gaan zo’n 2,5 miljoen mensen, jong en oud, naar de fysiotherapeut, omdat ze klachten hebben vanwege hun houding of omdat een beweging problemen oplevert. Het kan gaan om sportblessures, klachten opgedaan tijdens het werk of in het dagelijks leven, klachten vanwege een ongeval of ziekte, een “verkeerde” beweging of simpelweg omdat het lichaam ouder wordt. Uw fysiotherapeut adviseert, behandelt en begeleidt u zodat u weer zo goed mogelijk uw dagelijkse leven kunt voortzetten. Gewoon boodschappen doen, op een verantwoorde manier sporten, weer aan het werk of, als u in een instelling/ziekenhuis verblijft, zelfs eerder naar huis. U leert hoe u door verantwoord te bewegen verdere problemen kunt voorkomen of beperken.


Wat kunt u van een fysiotherapeut verwachten
?
Uw fysiotherapeut adviseert, behandelt en begeleidt.
Afhankelijk van uw situatie gaat u naar een fysiotherapeut in een eigen praktijk of in een zorginstelling (ziekenhuis, revalidatiecentrum, verzorgingshuis of verpleegtehuis). In sommige gevallen komt de fysiotherapeut bij u aan huis. Een behandeling duurt ongeveer een half uur per keer. Bij de eerste behandeling vormt de fysiotherapeut een zo volledig mogelijk beeld van uw klachten door vragen te stellen en u te onderzoeken. Op basis daarvan kan de fysiotherapeut samen met u een behandelplan opstellen. Dit is maatwerk. Wel werken fysiotherapeuten met vaste richtlijnen als basis, maar uiteindelijk is elk mens weer anders: elke klacht is anders en elk lichaam reageert anders.
Een belangrijk onderdeel van de behandeling is oefentherapie. Deze is bedoeld om de bewegingsmogelijkheden van gewrichten te beïnvloeden en spierkracht te vergroten. En ook om een betere houding aan te leren, een beter evenwicht te realiseren en soms om een betere ademhalingstechniek te leren als ook om te ontspannen. Als onderdeel van de behandeling doet u zelf oefeningen thuis. Deze worden toegespitst op uw situatie en mogelijkheden. Het gaat erom dat u zich ervan bewust wordt wat de beste manier van bewegen is en vertrouwen krijgt in uw lichaam. Ter ondersteuning van de oefentherapie kan de fysiotherapeut ook gebruik maken van massage en fysiotechniek.
De fysiotherapeut geeft ook preventief advies en voorlichting. Door gerichte begeleiding leert u voldoende en verantwoord te bewegen. Zo wordt u zich ervan bewust wat wel goed is en wat problemen veroorzaakt. Dit om herhaling of verergering van uw klachten te voorkomen. Daar bent u natuurlijk op lange termijn het meest gebaat. Het doel is dat u weer zoveel mogelijk zelfstandig kunt doen.
Het is belangrijk dat u zelf meewerkt aan het verminderen van uw klachten door oefeningen te doen en door goed aan te geven wat u voelt en uitleg te vragen wanneer iets niet duidelijk is. Goede communicatie tussen u en uw fysiotherapeut draagt bij aan uw herstel.


Verwijzing nodig voor fysiotherapie?

U kunt rechtstreeks naar de fysiotherapeut. Dit betekent dat u geen verwijzing van huisarts of specialist meer nodig heeft. Vanzelfsprekend kunt u ook nog steeds met een verwijzing bij uw therapeut terecht. Ook wanneer u advies wilt, is het mogelijk om zelf contact op te nemen met een fysiotherapeut voor een afspraak. De huisarts/specialist en de behandelende fysiotherapeut wisselen geregeld onderling patiënten informatie uit en hebben overleg over eventuele complicaties. Als de behandeling is afgerond, doet de fysiotherapeut weer verslag aan de verwijzer en geeft aanwijzingen voor een eventuele vervolgbehandeling.

Lees meer ...... over verwijzing nodig


Wie betaalt de fysiotherapeut? 
Fysiotherapie zit gedeeltelijk in het basispakket van uw zorgverzekering. Wat u precies vergoed krijgt, hangt van uw leeftijd en de reden waarom u fysiotherapie krijgt. U kunt zich aanvullend hebben verzekerd voor fysiotherapie die niet in de basisverzekering zit. 

Lees meer ...... over vergoeding


  • Aanvullende verzekering:
De vrije-markt-werking is van kracht binnen de fysiotherapie. Dit houdt in dat de fysiotherapeuten vrij zijn in het bepalen van hun eigen tarieven. Deze tarieven kunt u terugvinden op een prijslijst waarover iedere fysiotherapeut moet beschikken. Wanneer een fysiotherapeut echter een overeenkomst heeft met uw verzekeraar, is hij gebonden aan de door uw verzekeraar bepaalde tarieven. Indien u een aanvullende verzekering voor fysiotherapie hebt afgesloten zal uw verzerekeraar het gehele bedrag of een deel daarvan vergoeden. Voor informatie over restitutiebepalingen verwijzen wij u door naar de polisvoorwaarden van uw verzekeraar.
In het menu treft u onder de button “Zorgverzekeraars” de door mij gehanteerde prijzen onder "tarieven" en een overzicht aan van de verzekeraars waar wij een overeenkomst mee hebben afgesloten (button "overeenkomsten").
  • Basisverzekering
    • Jongeren tot 18 jaar krijgen 9 behandelingen vergoed met eventueel een extra vergoeding van 9 behandeling bij onvoldoende resultaat. Uitzondering hierop zijn de behandelingen voor chronische aandoeningen deze worden volledig vergoed indien zij op de chronische lijst van aandoeningen voorkomen.
    • Wanneer u 18 jaar of ouder bent en heeft u een chronische aandoening die op de chronische lijst staat krijgt u fysiotherapie vergoed vanaf de 21ste behandeling. U betaald dus de eerste 20 behandelingen het tarief vermeld onder de button verzekeraars zelf per aandoening. 
Bron: Rijksoverheid


Zekerheid over kwaliteit
De titel fysiotherapeut is wettelijk beschermd. Wie de officiële studie heeft afgerond, aan alle basiseisen voldoet en staat ingeschreven bij de overheid, mag zelfstandig patiënten behandelen als fysiotherapeut. Om de kwaliteit van fysiotherapie nog verder te stimuleren is het Kwaliteitsregister Fysiotherapie in het leven geroepen door de beroepsorganisatie, het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF). Wie aan alle kwaliteitseisen voor behandeling, praktijkervaring, (bij)scholing en vakoverleg voldoet en werkt volgens de KNGF-richtlijn, mag zich in het Kwaliteitsregister Fysiotherapie inschrijven. Meer informatie vindt u op www.fysiotherapie.nl. Ook kunt u bellen met het KNGF, telefoon: 033-467 29 00




Sportfysiotherapie
Het begeleiden van een sporter tijdens een blessure met als doel om weer op het oude niveau van voor de blessure terug te komen, zodanig dat optimale beoefening van werk en/of sport weer mogelijk wordt. De sport specifieke eigenschappen van de sport van de patiënt/sporter worden daadwerkelijk getraind. Ook voor sportfysiotherapie is geen verwijzing nodig en gelden de zelfde vergoedingen als bij fysiotherapie. 


  





 
HomeBehandelaarBehandelmethodenVerzekeraarsFood4HealthcareContact